Terug naar overzicht

Ondernemersverhaal: “Voor succes heb je een diep geloof nodig”

Als succesvolle businessconsultant met nog een glanzende carrière voor zich doet Bas een onderzoek naar kinderopvang. Dat betekent het begin van een complete ommezwaai. Bas ontdekt een gat in de markt en ziet bovendien de kans om weer gepassioneerd aan het werk te kunnen gaan. Hij geeft zijn baan als consultant op en begint een onderneming. ‘Ik ben drie maanden lang onbetaald aan het werk gegaan in een kinderdagverblijf van bekenden, want ik wilde er alles over te weten komen. Aan welke mensen geef ik straks leiding? Vind ik het echt wel leuk?

Ik kende alleen de theorie, maar wilde weten hoe het in het echt is. Daarna werkte ik dag en nacht hard aan de onderneming. Ondanks een moeilijke situatie thuis, mijn huwelijk liep toen erg slecht, ging ik er vol voor. Mijn vrienden begrepen dat niet. Zij zeiden: je had geweldige mogelijkheden bij een mooi bedrijf en dan ga je op de hoek van de straat luiers verschonen? Het was een hele gekke periode,  en er waren niet veel mensen die begrip hadden voor mijn ontwikkelingen.

Bas krijgt de beschikking over de adressen van 1.000 bedrijven met meer dan 3.000 werknemers. Dat biedt hem de mogelijkheid om flink te gaan pitchen. Maar terwijl zijn onderneming nog in de kinderschoenen staat, gaat het steeds slechter met zijn nog maar zeer jonge huwelijk. ‘we waren al voor ons huwelijk uit elkaar aan het groeien, en ik kwam er 8 maanden na ons huwelijk achter dat mijn vrouw een andere relatie bleek te hebben.  Heftig. Ik viel elke dag opnieuw in een diepte. Maar daardoor heb ik mezelf wel leren kennen, of beter gezegd, ik ben eindelijk goed gaan luisteren naar die diepere stem binnenin mijzelf. Ik heb zoveel eigen verantwoordelijkheid gevoeld, dat ik ook echt begrip kon hebben voor haar. Want ook ik ben debet geweest aan deze ontwikkelingen. Ik bleek in die periode een enorme veerkracht te hebben, ik kon veel aan. Ik ging om 00.00 naar bed en stond om 04.30 op en was om 05.00 aan het werk, maandenlang.  Die veerkracht heb ik hard nodig gehad voor mijn onderneming. Misschien heeft mijn onderneming me ook wel overeind gehouden doordat ik er zoveel vertrouwen in had en me inspireerde. Het was iets waar ik op kon rekenen, dat was in die moeilijke periode heel belangrijk, want ik zag alles even door een compleet andere (wantrouwender) bril.

Toen kwam het moment dat een pitch ging slagen: de eerste vestiging! Ik ben sinds de start van mijn onderneming slechts één keer zwetend wakker geworden. Dat was de nacht nadat ik mijn handtekening had gezet onder een huurcontract, waardoor ik in vijf jaar tijd 750.000 euro zou moeten neerleggen. Er kwam nog een verbouwing bij. Daar had ik een banklening van 450.000 voor en dus liep ik voor 1,2 miljoen risico. Onder hoofdelijke aansprakelijkheid. Dat was doodeng, want ik had nog geen euro verdiend.’

‘Ik heb risico genomen, mijn nek uitgestoken en daarna was er geen weg meer terug. Ik kon alleen nog maar vooruit. Daar heb ik dus welgeteld één nacht van wakker gelegen, daarna nooit meer. Elke dag dat ik aan het bedrijf werkte heb ik er diep in geloofd, ik heb nooit überhaupt de optie dat het zou mislukken een kans gegeven. Ik geloofde in mijzelf en in wat ik voor elkaar wilde krijgen. Dat is beslist nodig om goed te ondernemen. Om je idee, je onderneming tot een succes te maken, moet je honger, pijn of een gigantische vechtlust hebben. Je hebt iets nodig waardoor het uitmaakt wat je doet, wat maakt dat je hoe dan ook moet slagen. Dat kan een financiële verplichting zijn of een andere stok achter de deur. Maar je moet daarbij heel diep geloven in jezelf en je onderneming. Dan heeft werkelijk alles kans van slagen.’

About the Author
result