Terug naar overzicht

Valkuilen voor ondernemers

“Zet je bedrijf goed op en voorkom financiële problemen”??
Afzender: Gerhard Loorbach
Je hoort veel verhalen over ondernemers die failliet gaan of hun bedrijf staken omdat ze het financieel niet meer rond kunnen zetten. Dit is het risico dat verbonden is aan ondernemerschap.??

Als je een baan hebt dan heb je een redelijke mate van zekerheid over je inkomen, als je een eigen bedrijf hebt dan heb je vaak zeer beperkte zekerheden.
Toch betekent dit niet dat je als ondernemer volledig bent overgelaten aan pech of geluk. Als je niet goed nadenkt over risico’s die je bedrijf loopt en deze risico’s onvoldoende afschermt is de kans dat je bedrijf het niet redt meer dan 80%. Elk bedrijf krijgt tegenslagen te verwerken, als je bedrijf hier niet mee om kan gaan valt vroeg of laat het doek.??

Als je het bedrijf daarentegen goed opzet kun je een situatie bereiken waarin je niet failliet kunt gaan en in het slechtste geval je bedrijf moet staken en een nieuw bedrijf op kunt zetten zonder dat je privé vermogen wordt aangetast. Dit is hoe de grote bedrijven groot zijn geworden.

Een aantal belangrijke valkuilen op een rijtje:??
De boekhouding is niet op orde. Je moet opeens een groot bedrag aan belasting betalen wat je niet zag aankomen of je krijgt een boete van de belastingdienst. Ik ken ondernemers die boetes van € 10.000 tot zelfs € 400.000 hebben gekregen. Niet veel bedrijven overleven dit. Dit risico is eenvoudig af te dekken door een goeie boekhouder te nemen die verstand van zaken heeft.??

Een ontevreden klant klaagt je aan. Of het nu terecht is of niet een rechtszaak kost veel tijd en geld en ook al worden de kosten uiteindelijk door de verliezende partij betaald, dan nog moet je het zelf voorschieten en ben je veel tijd kwijtgeraakt.

Het voorschot dat je moet betalen kan al snel richting de € 10.000 gaan. Dit zorgt voor veel ondernemers voor de nodige liquiditeitsproblemen. Met een rechtsbijstandsverzekering worden deze kosten door de verzekering betaald.??

Alle bedrijfsactiviteiten zitten in een eenmanszaak of vof. Veel ondernemers beginnen met deze rechtsvorm, dit is in het begin belastingtechnisch gunstig. Als echter het bedrijf in de problemen komt is de ondernemer privé aansprakelijk.??Zodra de risico’s toenemen is het verstandig een aantal BV’s op te richten. Hierdoor kan in het ergste geval één BV failliet gaan. Met de juiste constructie kun je ervoor zorgen dat je vermogen niet in een BV zit waar tevens risico in zit. Je raakt zo dus nooit je volledige vermogen kwijt.??

Een personeelslid wordt ziek, als je hier geen verzekering voor hebt moet je naast het doorbetalen van het zieke personeelslid ook een vervanger aannemen en betalen. Personeelkosten beslaan vaak een groot gedeelte van de totale kosten.??

De bedrijfsserver crashed, als je bedrijf afhankelijk is van data, wat voor veel bedrijven geldt, kan het kwijtraken van bestanden ernstige gevolgen hebben. Zorg voor goede back-ups en test deze ook regelmatig.??Ik heb wel eens meegemaakt dat een bedrijf een uitstekende back-up procedure had en op het moment dat ik vroeg het te testen bleek dat de back-up in een onleesbaar formaat stond. Oftewel de gegevens waren wel opgeslagen maar volstrekt onbruikbaar.??

Zoals je kunt zien zijn voor vrijwel alle valkuilen maatregelen te nemen om deze tegen te gaan. Als je dit goed doet minimaliseer je de risico’s.??Als er dan een keer iets misgaat heeft dat geen grote gevolgen voor je bedrijf. In het allerergste geval raak je een deel van je bedrijf kwijt, maar heb je nog steeds wel de middelen om een nieuwe start te maken.??

Als startende ondernemer zijn de risico’s vaak nog wel te overzien, zodra je gaat groeien nemen de risico’s snel toe. Als je hier als ondernemer niet voldoende inzicht in hebt raad ik echt aan een adviseur in te schakelen. Het is een relatief kleine investering om grote nadelige gevolgen te voorkomen.???Succes!

https://www.ondernemersuniversiteit.com/artikelen/valkuilen-voor-ondernemers/