Terug naar overzicht

Noodzakelijke verzekeringen voor ondernemers?!

In tegenstelling tot werknemers in loondienst, dien je als ondernemer alles zelf te regelen. Dit geldt ook voor persoonlijke verzekeringen voor bijvoorbeeld ziektekosten en arbeidsongeschiktheid. Startende ondernemers schrikken vaak van de kosten die dit met zich meebrengt, zij profiteren immers niet van het werkgeversgedeelte bij bijvoorbeeld de pensioenopbouw of ziektekosten. Maar welke verzekeringen dien je als ondernemer nu echt af te sluiten?

Basisverzekering
Ook als ondernemer wil je natuurlijk verzekerd zijn voor je ziektekosten, een ambulanceritje of een nachtje ziekenhuis kan je al snel enkele duizenden Euro’s kosten. Daarom is het altijd verstandig om een zorgverzekering af te sluiten, eventueel in combinatie met een aanvullende verzekering (voor bijvoorbeeld de tandarts of bril/lenzen).

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Een ondernemer moet zelf voor zijn inkomsten zorgen, dus wanneer je vanwege ziekte niet in staat bent om te werken heb je een groot probleem. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je dit risico afdekken. Om de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering iets te drukken dien je kritisch te kijken naar de aangeboden opties (heb je het echt nodig?) en kun je voor een hoger eigen risico kiezen.

Aansprakelijkheidsverzekering
Wanneer je als ondernemer hebt gekozen voor een eenmanszaak of vennootschap onder firma (V.O.F), dan ben je hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Dit houdt dus in dat ook het privévermogen kan worden gevorderd wanneer je bijvoorbeeld niet tijdig kunt betalen of schade hebt veroorzaakt bij een klant. Om te voorkomen dat je met hoge kosten te maken krijgt kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Gelukkig zijn deze verzekeringen vaak goed te betalen.
Rechtsbijstandverzekering
Je hoopt er als ondernemer nooit mee te maken krijgen, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren: een zakelijk conflict. Je kunt hierbij denken aan een probleem met een medewerker, maar ook aan een debiteur die niet wil betalen. In deze gevallen heb je veel aan een goede rechtsbijstandverzekering, je bent dan verzekerd van juridisch advies en ondersteuning bij juridische conflicten. Daarnaast dekken rechtsbijstandverzekeringen bijvoorbeeld advocaatkosten en proceskosten. Kijk bij het afsluiten wel altijd goed naar welke kosten wel en niet onder de dekking vallen!

De hierboven verzekeringen kunnen misschien wel hoge kosten met zich meebrengen, maar zodra u te maken krijgt met onvoorziene gebeurtenissen kunnen zij je behoeden voor flinke financiële problemen. Daarnaast zullen de premies minder zwaar gaan wegen zodra het aantal klanten toeneemt. Maar zoals standaard geldt bij ondernemen, het is uiteindelijk aan jezelf om te beslissen welke verzekering je wel en niet afsluit.

About the Author
result