Terug naar overzicht

Geld verdienen door treinkaartjes niet op te voeren!

Voor ondernemers geldt een belastingvrije vergoeding van 19 cent per zakelijke kilometer voor als u met de eigen auto gaat, maar ook met de fiets, leenauto, trein en zelfs lopend. Zelfs als u met iemand anders meerijdt.

Zakelijke treinreizigers voeren praktisch altijd de kosten van treinkaartjes en eventueel abonnementen zakelijk op. Dit mag uiteraard, maar het is veel voordeliger om zakelijke kilometers te declareren en de kosten van de treinkaartjes in prive te betalen.

Stel u heeft een eenmanszaak, woont in Amsterdam en heeft een project van een half jaar in Den Haag. U gaat elke dag met de trein (2e klasse) naar Den Haag op en neer en heeft een maandtrajectkaart. Als u deze vanuit prive betaalt en tegelijkertijd de zakelijke kilometers opvoert tegen 19 cent per kilometer dan scheelt dat u ca. 900 euro netto per half jaar t.o.v het declareren van de maandtrajectkaart!

Result heeft een aantal veel voorkomende trajecten voor u uitgezocht en gemiddeld blijkt u ca. 7 cent per gereisde kilometer netto te verdienen als u deze methode toepast, uitgaande van een eenmanszaak en een NS maandtrajectkaart.

Zelfs bij het volle treintarief (2e klasse) scheelt het u nog altijd 3 cent per kilometer, wat neerkomt op ongeveer 25% van de ritprijs.
Het enige wat u wel moet doen is een zakelijke ritten administratie bijhouden: overigens hoeft deze niet sluitend te zijn met de kilometerteller van uw auto, maar alleen met uw zakelijke agenda.