Terug naar overzicht

Geen BTW bij levering diensten binnen EU

Als u diensten levert aan andere bedrijven in een EU-land, dan hoeft u meestal geen BTW meer op de factuur te zetten. De afnemer van uw dienst moet btw-aangifte doen. U zelf moet elektronisch aan de Nederlandse Belastingdienst melden voor welk bedrag u diensten hebt geleverd. Koopt u zelf internationaal diensten in, dan kan de btw zijn verlegd naar uw bedrijf. In dat geval moet u aangifte doen.

Goederen leveren aan buitenland
Als u goederen levert verandert er niet veel. U maakt uw factuur en meldt dit via een ICP-formulier aan de Belastingdienst. U moet hier zelf aan denken. Bij levering aan consumenten verandert er niets. Bij leveringen van goederen boven een bedrag van 100.000 euro per kwartaal is per 1 januari 2010 een maandopgave verplicht. Bij kleinere leveringen is er de keuze tussen een maand- of kwartaalopgave.

Uitzonderingen
Voor een aantal diensten wordt de btw toch in het land van de dienstverlener geheven. Bijvoorbeeld bij het huren van een auto of bij een hotelovernachting. Een helder overzicht van de regeling en de uitzonderingen staan op de site van de Belastingdienst.

Btw-teruggaaf
De procedure voor teruggaaf van btw die u in een EU-land betaalt wordt eenvoudiger en gaat naar verwachting ook sneller.

Opgeven bij Belastingdienst
Tot nu kon u btw die u in het buitenland had betaald (bijvoorbeeld voor benzine en hotelovernachtingen) alleen terugvragen in het betreffende land. Dat is ingewikkeld en loont niet voor kleine bedragen. Volgend jaar dient u uw verzoek in bij de Belastingdienst in Nederland. De Belastingdienst stuurt het verzoek om teruggaaf van Nederlandse ondernemers door naar de buitenlandse fiscus.

Uitsluitend elektronisch
Om btw terug te vragen moeten u een verzoek indienen. Dat gaat vanaf 1 januari 2010 via een speciale internetsite, waarvoor u inloggegevens moet aanvragen. In veel gevallen moet u de buitenlandse factuur (ook die uit 2009) elektronisch inleveren bij de Belastingdienst. Dit geldt echter alleen voor facturen boven de 1000 euro (ex btw). Voor brandstoffacturen geldt een grens van 250 euro (ex btw). Facturen onder deze bedragen hoeft u niet mee te sturen.