Terug naar overzicht

De vijf peilers van design

Design. Daar vind je wat van. En je klant ook. De een vindt het luxe, de andere een kwestie van persoonlijke smaak. Beide dekken de lading niet, want de impact van design is oneindig veel intenser. Ontdek waarom een goed design leidt tot waardevermeerdering in de ogen van de klant.

Design
Design is een cruciale component in communicatie. Design is de visuele identiteit van bijvoorbeeld je merk en je website. Design is de vorm, hoe het er uit ziet. Design is één van de drie componenten: design, content (de tekst, foto’s, video’s, muziekjes etc.) en de structuur (het gebruik, de gebruiksvriendelijkheid, de navigatie en de flow die de bezoeker doorloopt). Een effectieve website heeft deze drieluik design, content en structuur sterk èn in balans uitgewerkt.

De vijf peilers van design
Design heeft een cruciale impact. Design is niet ‘zo maar’ iets, design bouwt op de volgende vijf peilers:

  • design doet er toe. De impact van design is groot en bepalend voor het eindresultaat. Design gaat over het voorkomen en oplossen van problemen. Design gaat niet over persoonlijke smaken of ongefundeerde meningen.
  • design verkoopt. Mooie dingen trekken aan. Apple is daar een meester in. Uit onderzoek blijkt dat websites met specifiek design beter converteren dan websites met een standaard template.
  • design communiceert. Design vertelt iets en dat verhaal moet in lijn zijn met wie de organisatie is. Design communiceert ook gevoel en gedachten.
  • design veroudert. Alles veroudert en dat geldt ook voor design. Design ademt de sfeer uit van een bepaalde tijd en design moet je regelmatig onderhouden om bij de tijd te blijven. Op internet is 3-4 jaar toch wel de uiterste houdbaarheid van elk design.
  • design kost niets extra’s. Goed design kost niet meer dan gewoon design of zelfs slecht design.

Design is een vak
Een goede designer maakt prachtige design. Let maar eens op het verschil. Soms lijken designs op elkaar of denk je dat een design oppervlakkig is. Kijk verder en verwonder je over de impact van een effectief design en een design dat niet effectief is. Alleen een echte specialist kan een design maken dat bij je organisatie past.

Communiceren van toegevoegde waarde
Toegevoegde waarde is abstract. Ten minste, als je dienstverlener bent of als je projecten koopt. Als het niet in een kruiwagen past, dan is het lastig om de toegevoegde waarde goed over te brengen. Met een effectief design kan dat. Design is prima om de meest abstracte toegevoegde waarde concreet over te brengen.

Design maakt klanten superenthousiast
Een effectief design maakt de toegevoegde waarde concreet, zet een authentiek beeld neer van je organisatie en biedt de doelgroep de mogelijkheid om zich te herkennen. Daarmee schep je de juiste verwachtingen naar klanten en dat is een belangrijke randvoorwaarden voor superenthousiaste klanten. En dat leidt tot commercieel resultaat.

Bron: Customer Vibes