Terug naar overzicht

Case: 25% korting op de inrichting van een werkruimte thuis

Bij een werkruimte aan huis maakt de fiscus een duidelijk onderscheid tussen een zelfstandige ruimte en een niet-zelfstandige ruimte.
In beide gevallen mag zakelijke apparatuur gewoon worden afgetrokken.
De zelfstandige ruimte heeft een aparte opgang en sanitaire voorziening en hiervan mogen alle kosten (interieur, schilderwerk, maar ook energie, verzekeringen, etc) worden afgetrokken. Veel ondernemers hebben echter een niet-zelfstandige werkruimte en daar mag dit niet.
Echter de BTW op de gemaakte kosten mag wel worden afgetrokken, mits er een duidelijke relatie is met zakelijke werkzaamheden. Investeringen (aanschafwaarde boven de 450 euro) mogen ook op de zakelijke balans, maar mogen niet worden afgeschreven. Ze tellen echter wel mee bij de investeringsaftrek. Als de totale investeringen boven de 2200 euro uitkomen mag 25% van de investeringswaarde(excl. BTW) van de winst worden afgetrokken. Alles bij elkaar genomen resulteert dit in een korting van zo’n 25%. Een voorbeeld ter verduidelijking:

Pieter heeft een eenmanszaak en is ICT-er die zijn werk grotendeels thuis doet. Hij heeft zijn zolderverdieping van 20 m2 omgebouwd tot werkruimte.
Omdat hij af en toe klanten ontvangt moet deze er representatief uitzien. Hij heeft de volgende kosten gemaakt (incl. BTW)

Vloerbedekking 750
Raambedekking 450
Schilderwerk en opknappen 750
Bureau 1000
Bureaustoel 500
Aparte gastenstoelen 800
Archiefkasten 450
Luxe koffiezet apparaat 500
Verlichting 600
——–
Totaal (incl. BTW) 5800
Totaal BTW 926
Totaal (excl. BTW) 4874

Omdat de zolder niet kwalificeert als zelfstandige werkruimte kan hij de kosten niet opvoeren. Hij kan echter wel BTW aftrekken en investeringsaftrek toepassen omdat de totale investering groter is dan 2200 euro.

BTW aftrek 926
Netto belastingvoordeel* 512
——-
Totaal 1535

* Door toepassing investeringsaftrek: 4874 x 25% x 42%**
** Aangenomen belastingtarief eenmanszaak

Van de totale investering van 5800 euro (incl. BTW) kan Pieter dus 1535 euro terugkrijgen, wat neerkomt op ca. 25% korting.

Conclusie: Het is wel degelijk mogelijk om een gedeelte van de interieurkosten terug te krijgen bij een niet-zelfstandige werkruimte aan huis. Het is wel aan te bevelen om de betreffende regionale inspecteur hiervan vooraf op de hoogte te stellen middels een schriftelijke toelichting waaruit de relatie tussen de investeringen en de zakelijke werkzaamheden duidelijk blijkt.