Terug naar overzicht

BTW aangifte

U betaalt omzetbelasting (btw) over uw omzet als u ondernemer bent en zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. De rechtsvorm (bijvoorbeeld bv of nv) is voor het betalen van btw niet van belang. Ook een stichting of vereniging betaalt btw als de belastingdienst haar als onderneming beschouwt.

Btw-tarieven
De btw kent verschillende tarieven. Er zijn tarieven van 0%, 6% en 19%. Als u zaken doet met het buitenland, hoeft u geen btw te betalen. De meeste voedingsmiddelen en medicijnen vallen in het verlaagde btw-tarief van 6%. Voor de overige producten of diensten bent u het algemene btw-tarief van 19% verschuldigd.

Voorwaarden
De Belastingdienst beschouwt u niet automatisch als ondernemer voor de btw. De voorwaarden voor btw zijn anders dan voor de inkomstenbelasting. Het kan dus zijn dat u voor de btw ondernemer bent, maar voor de inkomstenbelasting niet. De Belastingdienst hanteert o.a. de volgende criteria om te bepalen of u ondernemer bent voor de btw:

  • U bent zelfstandig of u heeft een eigen bedrijf.
  • U werkt in dienst en u heeft daarnaast andere werkzaamheden.
  • U heeft het recht om inkomsten te ontlenen, bijvoorbeeld de exploitatie van een gebouw.
  • U verkoopt als particulier een nieuw vervoermiddel aan iemand uit een ander EU-land.

Wat moet u doen?
De btw die u ontvangt van uw klanten, moet u afdragen aan de Belastingdienst. De btw die u zelf hebt betaald aan uw leveranciers, mag u daarvan aftrekken. U betaalt dus btw over het verschil tussen uw inkoopprijs (inclusief kosten) en verkoopprijs. De btw moet u berekenen over de totale vergoeding en alle bijkomende kosten. Hieronder vallen ook verzendkosten, reiskosten, telefoonkosten, verpakkingskosten (behalve statiegeld) en dergelijke. U moet de omzetbelasting via internet doorgeven.

U bent daarnaast verplicht het btw-nummer op uw facturen te vermelden. Ook moet u een overzicht bijhouden van alle verzonden en ontvangen facturen.