Terug naar overzicht

Banken knijpen kleinere bedrijven af in 2012

Banken hebben tal van redenen om zuinig om te gaan met de kredietverstrekking. De economische groei vertraagt, de eurocrisis maant tot voorzichtigheid en banken moeten sowieso hun eigen kapitaalbuffers opkrikken vanwege nieuwe internationale regels. Vooral middelgrote en kleine ondernemers moeten er daarom rekening mee houden dat kredietlijnen in 2012 worden afgekapt. De financiering van Nederlandse banken aan het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) daalt volgend jaar met zo’n 20 procent, stelt economisch adviseur Jan van de Poel donderdag 1 december tegenover het Financieele Dagblad.

“Een bankier moet evenveel energie steken in een kleine als een grote ondernemer. De transactiekosten in het MKB zijn hoog. Dat er geknepen wordt is begrijpelijk. Het is een makkelijke uitweg”, zegt Van de Poel. Van de Poel was lid van een expertgroep die voor minister Verhagen de beschikbaarheid van krediet voor het MKB heeft onderzocht. Hij roept de minister op om bedrijven te helpen bij de zoektocht naar alternatieve financiering. Woordvoerders van ABN Amro en ING erkennen dat de kredietverstrekking aan het MKB zal afnemen in 2012, aldus het Financiele Dagblad.

Result Financiele Dienstverlening loopt zich warm om kleine ondernemingen te helpen met kredietverlening. Het gaat om krediet tot E100.000. Voor meer informatie klik hier.