Terug naar overzicht

Apps voor ondernemers: datavisualisatie

Het ontdekken van een gebruikersvriendelijke of bijzondere app vinden in de App store van Apple of de Android Market van Google is niet eenvoudig. Het aanbod is ongekend, de onderlinge verschillen zijn groot en er worden dagelijks nieuwe interessante nieuwe toepassingen gelanceerd. Daarom selecteren wij elke week drie apps die de moeite waard zijn. Deze week apps voor het visualiseren van data.

Documents to Go

Hun prima beeldkwaliteit maakt smartphones ideaal om zaken in beeld te brengen. Traditioneel gebruiken verkopers, managers en directeuren onderweg vaak prestentatietools met slideshows, maar dan wordt er weinig gebruik gemaakt van de rekenkracht die mobiele apparaten ook herbergen. Een app om alle actuele data bij de hand te hebben én presentaties aan te passen onderweg is Documents to Go. De toepassing is beschikbaar op een ongekend aantal mobiele platforms, waaronder natuurlijk de iPhone, Blackberry en de iPad. Documents To Go is niet speciaal bedoeld voor het visualiseren van data, maar het biedt wel de mogelijkheid om ook online bestanden te bewerken en versturen.

RoamBi

Wel speciaal bedoeld voor het tot leven brengen van data is RoamBi. De makers van deze gratis app verwierven in recordtempo een aanzienlijk marktaandeel. Met de gratis app kunnen prachtige visualisaties van data worden gemaakt. Op een betrekkelijk eenvoudige manier kunnen data worden omgetoverd in gelikte presentaties die maximaal gebruik maken van alle gelikte interfaceopties van de iPhone zoals inzoomen en ´swipen´, ofwel het bladeren met een veegbeweging. Het bedrijf MeLLmo Inc. positioneert zich inmiddels als de marktleider op het gebied van datavisualisatie op kleine schermen. Eind vorig jaar staken investeerders tien miljoen dollar in deze onderneming om de mogelijkheden verder uit te bouwen.

Microstrategy

Het succes van Roambi heeft inmiddels heel wat partijen wakker geschud. Zo investeert het sofwarehuis Microstrategy gigantische bedragen in reclame via de app-edities van onder meer de New York Times om de aandacht te vestigen op zijn gratis app. Het is alleen al vanwege de demofaciliteiten de moeite van het downloaden waard. Het biedt een prachtig beeld van de mogelijkheden van datavisualisatie op de iPad. Zo kunnen Key Performance Indicators eenvoudig worden gevolgd op speciale  dashboards van een onderneming of een markt. De strategen van Microstrategy voorzien dat de productie van apps uiteindelijk deel gaat uitmaken van de marketing-communicatie van ondernemingen. In die visie produceren bedrijven en instellingen hun eigen apps om data op een passende, aantrekkelijke manier te presenteren.