Telefoon voor werk én privé
Net zoals een leaseauto is een mobiele telefoon van de zaak een gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde. Maar de meeste medewerkers mogen met deze zakelijke telefoon slechts deels of helemaal geen privé-gesprekken voeren. Voor die gespreken hebben ze een extra telefoon, wat inhoudt dat ze over twee mobiele telefoons en twee nummers beschikken. Dat is onpraktisch en niet van deze tijd.
Een tweede mobiele telefoon levert veelal rompslomp en irritatie op. Dames die rommelen in de handtas om de juiste telefoon op te diepen of mannen die een in iedere broekzak een telefoon hebben, waardoor snel het zogeheten broekzakgesprek ontstaat.
En dan hebben we het nog niet over de telefoons die thuis of op het werk worden vergeten. En in ieder geval niet op de juiste plek liggen, waardoor de medewerker niet bereikbaar is. En het kan gesprekken opleveren waarvan de werkgever zich kan afvragen of hij dat wel wil. Want de vergissing om de zakelijke telefoon op te nemen met ‘Met mij’, ‘Wat moet je?’ of een lollige opmerking als ‘Hé pannenkoek!’ is snel gemaakt. Dat komt niet erg professioneel over.
Het gebruikersgemak van telefonie laat op deze manier te wensen over voor deze groep gebruikers. We willen namelijk één device voor alle communicatie, waarbij we ongehinderd over kunnen stappen van het ene naar het andere communicatiekanaal.
Eenvoud
We willen kortom eenvoud en daarnaast willen we onbeperkt gebruik kunnen maken van onze smartphone, waar en wanneer het ons uitkomt tegen voorspelbare kosten. Want van verrassingen op de factuur zijn we al helemaal niet gediend. We willen vooraf weten wat we moeten betalen en verwachten helderheid en transparantie.
Dat geldt ook voor de werkgever. Hij wil dat zijn medewerkers goed bereikbaar zijn. Daarom is ook bij hem mobiele telefonie een populaire secundaire arbeidsvoorwaarde. Maar dan wil hij wel duidelijke afspraken kunnen maken over wie wat betaalt. Vaak wordt het zo geregeld dat de medewerker een bepaald budget krijgt waarmee hij of zij ook privé mag bellen. Wordt het budget overschreden door privé-gesprekken, dan draait de medewerker daar zelf voor op. Om dit inzichtelijk te krijgen is een transparante factuur vereist.
Twee mobiele nummers op één simkaart
Om het gebruikersgemak te verhogen bestaat de mogelijkheid twee mobiele nummers op één simkaart te zetten. Die past dus in één mobiele telefoon. Zo kan het privé mobiele toestel de deur uit en lopen alle gesprekken en andere vormen van communicatie via één mobiel toestel. Dit resulteert niet alleen in een betere bereikbaarheid, gebruiksgemak en slimmer werken; het is bovendien voordeliger en transparanter. De kosten worden gedrukt doordat je met het gebruik van deze ene simkaart niet meer twee abonnementen nodig hebt. Een abonnement met één factuur.
Met deze ene factuur is het voor de werkgever ook eenvoudiger om in een oogopslag inzichtelijk te maken hoeveel een medewerker privé heeft gebeld en of hij het afgesproken budget heeft overschreden.
ByWDtyH
Dit zet ook Bring your Own Device in een ander daglicht. Want je neemt je smartphone, met al zijn communicatiemogelijkheden van je werk mee naar huis. We zouden deze term dus kunnen omdopen naar Bring your Work Device to your Home (ByWDtyH). Mobiele telefonie voor werk en privé schuiven zo naadloos ineen!
Bron: Koen van Geffen