7 feb
Het geheim achter een succesvolle website
Internet wordt een steeds belangrijker kanaal om nieuwe klanten aan te trekken. Jij als ondernemer ziet deze ontwikkeling en wil al het mogelijke uit je website halen. Hoe ziet een succesvolle website er voor jouw bedrijf uit?
Een Succesvolle website bouwt aan vertrouwen, trekt automatisch nieuwe klanten aan, weet de kernboodschap in enkele zinnen glashelder over te brengen, biedt een innovatief aanbod, biedt bezoekers waardevolle content aan en ga zo maar door…..
Waarom lukt het sommige ondernemers als geen ander om continue nieuwe klanten (zowel B2B als B2C) aan te trekken, terwijl andere websites dit niet of nauwelijks lukt? Daarover gaat dit artikel.
De website van je bedrijf is de perfecte spiegel van jouw bedrijf en uiteindelijk van jou als ondernemer / eigenaar / directeur/ team. Een website geeft altijd direct inzicht in je aanbod, je werkwijze en je onderscheidend vermogen (of het ontbreken ervan).
Maar je website geeft tegelijkertijd veel informatie over minder bewuste zaken: blinde vlekken. Een website met veel oude content bijvoorbeeld zegt al snel wat over de servicegerichtheid van je bedrijf. En het ontbreken van effectieve calls for action tonen al snel een stukje bescheidenheid aan.
Je website valt perfect te vergelijken met de keuken van een restaurant. Als je website uniek is, de uitstraling past bij het geheel, je aanbod prima in elkaar zit en goed gepresenteerd word en je site op orde is en ‘schoon’ is, brengt hij gewenste resultaten.
Vaak is het lastig om blinde vlekken zelf in je website (en dus ook bedrijf) te herkennen, zelf zie je ze gewoon niet. Daarom behandelen we in dit artikel veel voorkomende stereotypen websites om je inzicht te geven hoe je je website succesvoller kan maken.
Het geheim van een succesvolle website, 10 stereotypen
Onderstaande stereotypen websites zijn ook niet per definitie goed of slecht, maar puur bedoeld om je bewust te worden van niet zichtbare signalen die je met je website uitzendt.
1. “ik wil te graag website”
Websites die vallen in deze categorie komen vaak opdringerig over. Ze duwen (push) in plaats van aantrekken (pull). Deze websites zijn zeer commercieel en gericht op korte termijn resultaat. Op een dergelijke website ontvang je bijvoorbeeld na 1 minuut een pop up met daarin een ogenschijnlijk geweldig aanbod.
Deze websites zien er over het algemeen erg ‘gelikt’ uit en proberen je met veel mooie woorden actie te laten ondernemen. Vaak lukt het deze websites niet om authenticiteit en vertrouwen uit te stralen. Bezoekers voelen zich opgejaagd in plaats van aangesproken.
2. “website zonder verpakking”
Heel veel websites vallen in zekere mate in deze categorie. De content op deze websites is nauwelijks gericht op de bezoeker. De bezoeker wordt niet of nauwelijks direct aangesproken en de meeste content gaat over het aanbod en niet zozeer over het resultaat van het aanbod: de voordelen voor de bezoeker op de site.
Een website waar de verpakking ontbreekt, nodigt vaak te weinig uit om te gaan lezen; de content is nog te ruw en niet klantgericht bewerkt. Ook de fysieke leesbaarheid laat op deze sites vaak te wensen over. De reden van het ontbreken van een verpakking ligt vaak in het moeilijk kunnen verbinden / inleven in de ander (lees potentiele klant / doelgroep).
3. “hoe meer hoe beter website”
Een ander fenomeen dat op veel websites terug komt is de overload aan content. Op zich is het heel verstandig om veel content op een website te hebben (zeker vanuit zoekmotermarketing oogpunt), maar het gaat hier om wat direct zichtbaar is. De content wordt vaak niet gedoseerd aangeboden.
Een homepage van een website van dit stereotype staat vaak helemaal vol met content. Verschillende kolommen, meerdere kopjes, veel linkjes, veel plaatjes. Kortom je ziet door de bomen het bos niet meer. Ook herken je een dergelijke website eenvoudig aan lange en complexe navigatiestructuren. Niet kunnen kiezen of bang zijn dat je bezoeker iets niet ziet zijn vaak onderliggende oorzaken hiervan.
4. “ik hoef niet op de voorgrond website”
Websites die in deze categorie vallen zijn vaak heel vlak en rustig. Het uitdragen van voordelen, benefits en onderscheidend vermogen wordt op deze websites nauwelijks gedaan. Als bezoeker heb je dan vaak grote moeite om snel te snappen waar het bij deze website om draait.
Deze websites ontbreekt het vaak aan overtuigingskracht terwijl het aanbod vaak heel goed in elkaar zit. Ook ontbreken op deze websites vaak de heldere ‘calls for action’ of de mogelijkheid om je aan te melden voor een nieuwsbrief. De duidelijke blinde vlek in deze websites is bescheidenheid. En ja bescheidenheid siert de mens…. Maar kan behoorlijk belemmerend zijn als je via je website groei wil realiseren.
5. “de beredenerende website”
Een beredenerende website heeft een hele sterke rationele uitstraling. Deze websites hebben vaak moeite om ‘mensen te raken’. Wat er staat ziet er allemaal prima uit, maar er wordt nauwelijks ingespeeld op de emotie van de bezoeker. Diensten worden in mooie tabelletjes gepresenteerd en vergeleken en duidelijke argumenten worden aangedragen waarom het aanbod zo goed is.
Veel webwinkels vallen in zekere mate in deze categorie. De homepage op een webwinkel in deze categorie staan helemaal vol met aanbod. Plaatjes, aanbiedingen, nieuws… maar vaak geen alinea die probeert om de bezoeker een bepaald gevoel mee te geven.
6. “de troebele website”
Websites in deze categorie zenden (vaak onbewust) verschillende boodschappen uit, ze zijn niet consequent. De boodschappen van deze website gaan verschillende kanten op. Dit zijn de websites waar je als bezoeker snel een gevoel krijgt van: hier klopt iets niet… zonder dat je direct kan benoemen waar dat aan ligt.
Deze websites hebben vaak een webdesign dat niet goed aansluit bij het aanbod en het onderscheidende vermogen dat ze presenteren. De mogelijke reden van een troebele website is dat het bedrijf erachter nog zoekende is naar een vast omlijnd heldere strategie.
7. “de grijze muis website”
Een website in deze categorie biedt nauwelijks onderscheidend vermogen. De content gaat vaak over algemeenheden die voor ieder bedrijf in deze branche zouden kunnen gelden. Er mist letterlijk kleur in de content en vaak ook visueel in de website. Ook richten deze websites zich niet specifiek op een doelgroep waardoor je als bezoeker minder aangesproken voelt.
Dit is ook zichtbaar in de benamingen van de navigatie items. Dit zijn vaak hele gangbare niet spannende items. Zo worden hier bijvoorbeeld ook items als ‘sitemap’ en ‘Disclaimer’ op een prominente positie gepresenteerd (bijvoorbeeld in de hoofdnavigatie).
8. “de ons kent ons website”
Een ons kent ons website is te vergelijken met een café in een dorp. Als je daar als onbekende binnenkomt, voelt het lastig om in contact te komen met anderen. De website staat vol met specifieke termen / content die je als nieuwe bezoeker niet snapt, puur omdat het specifieke content is bedoeld voor de trouwe bezoeker.
Eigenaren van dergelijke websites zijn zo met hun ding bezig dat ze nieuwe bezoekers ‘vergeten’. Deze websites scoren vaak hoog op weigeringspercentage in Google Analytics (het percentage bezoekers dat direct weer afhaakt).
9. “doolhof website?”
Heel veel websites bevatten elementen uit dit stereotype. De doolhof website slaagt er niet of nauwelijks in om bezoekers eenvoudig door de content te leiden. De content wordt niet gedoseerd en is vaak onlogisch opgebouwd.
Websites in deze categorie hebben vaak geen sitemap, geen alternatieve manier van zoeken en ook een kruimelspoor ontbreekt. De content op deze websites is vaak prima verzorgd, maar de kans dat de nieuwe bezoekers vinden wat zij zoeken is klein. Bezoekers raken eenvoudig de weg kwijt.
10. “wie zit hierachter website?”
Veel websites horen in meer of mindere mate in deze categorie. De ‘wie zit hierachter website’ heeft moeite met het winnen van vertrouwen van nieuwe bezoekers. Een website in deze categorie herken je aan het ontbreken van bijvoorbeeld: concrete contactinformatie, overtuigende testimonials, foto’s van medewerkers / bedrijfspand, KVK nummer etc.
Daarnaast hebben alle andere stereotypen websites invloed op de mate van vertrouwen. Als een website bijvoorbeeld opdringerig overkomt of als nieuwe bezoekers zich niet direct thuis voelen dan heeft dit direct invloed op het vertrouwen in de website.
Ik hoop dat dit artikel je inzicht heeft gegeven hoe je het succes van je eigen website kunt verbeteren. Er zijn natuurlijk nog veel meer stereotypen websites te bedenken. Maar waar het mij in dit artikel om gaat is het verband zichtbaar te maken tussen jou als ondernemer en je website. Zodra je je blinde vlekken herkent kun je constructief aan de slag om je website succesvoller te maken.
Bron: https://www.online-marketingmachine.nl/artikel/het-geheim-achter-een-succesvolle-website