Verminder de kosten van uw hypotheek
Bij het kopen van een huis is er vanzelfsprekend veel aandacht voor de hypotheek: welke rente, variabel of vast, aflossingsvrij of niet, etc. Na de overdracht verdwijnt de hypotheekakte veelal in een la, om er pas vlak voor de afloop van de looptijd weer uit te komen. Het loont echter om de hypotheek af en toe nog eens te evalueren.
Result zet een aantal zaken op een rijtje:
Top opslag
Als je indertijd 100% van de woning hebt gefinancierd, is de kans groot dat er een zogenaamde “top opslag” op de te betalen rente zit. Dit is een extra percentage (meestal rond de 0.5%) als compensatie voor het extra risico dat banken (zeggen) te lopen. Deze kan er vaak van af als het huis in waarde is toegenomen. Banken komen daar niet zelf mee, ook niet als de hypotheek bijvoorbeeld al 8 jaar loopt en de waarde van het huis vrijwel zeker is toegenomen. In de algemene voorwaarden staat vermeld wat de exacte voorwaarden zijn om deze top opslag eraf te halen.
Gekoppelde overlijdensrisicoverzekering
Bij het afsluiten van een hypotheek wordt vaak een ORV verplicht gesteld om er zeker van te zijn dat –bij overlijden van de hypotheeknemer- de hypotheek kan worden afgelost. Meestal wordt deze door de hypotheekverstrekker zelf afgesloten en vaak is deze te duur (in het meest extreme geval als koopsompolis). Ook hier geldt weer dat de verzekering vaak niet meer nodig is als het huis voldoende in waarde is gestegen (bij gelijkblijvende of dalende hypotheek)
Beleggingsdepot
In plaats van een ORV komt het ook voor dat hypotheeknemers een bedrag storten ter dekking van het aflossingsrisico. Dit bedrag belandt nogal eens in een verpand (lees: je mag er niets van af halen) beleggingsdepot dat gelieerd is aan de hypotheekverstrekker en –je raadt het al- waar veel te hoge kosten worden berekend. Identiek aan bovenstaande punten kan de verpanding eraf als de waarde van het huis is gestegen.
Concluderend
Vraag aan je hypotheekverstrekker of er sprake is van een of meerdere van de bovenstaande punten, en laat je voorlichten over de voorwaarden om deze op te heffen. Een taxatierapport (kosten rond de 200 euro) dat voldoende overwaarde aantoont, kan per jaar al honderden euro’s aan premies en kosten schelen. Je moet zelf het initiatief nemen, de hypotheekverstrekkers doen dat niet voor je.