Terug naar overzicht

Zelfstandigen pensioen

Zelfstandigen pensioen is het pensioen voor zelfstandig ondernemers. Zelfstandigen kunnen via verschillende constructies pensioen opbouwen. Zelfstandigen zonder eigen BV kunnen via een lijfrentepolis pensioen opbouwen. De ondernemer met BV kan ook een DGA pensioen opbouwen. Na een pensioenadvies van een deskundige kun je beoordelen welke pensioenopbouw het beste bij je past.

Maximaal zelfstandigen pensioen
Zelfstandigen met en zonder eigen BV kunnen hun pensioen opbouwen via een lijfrenteverzekering. De premie voor het zelfstandigen pensioen levert belastingvoordeel op. De premie kun je namelijk in aftrek brengen op je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer belastingvoordeel dat oplevert. De premie voor je pensioenregeling is beperkt aftrekbaar. Bij een pensioenadviseur kun je terecht voor maximale premiebedrag.

Zelfstandigen pensioen: eerder stoppen
Nu je grotendeels zelf je pensioen bepaalt, kun je het zelfstandigen pensioen optimaal vaststellen. Daarbij kijk je naar de pensioenopbouw bij oude werkgevers, je gewenste pensioenleeftijd en het bedrag dat je voor je pensioenregeling over hebt. Met een zorgvuldige planning kun je ook eerder stoppen met werken of een oud pensioengat repareren.

Zelfstandigen pensioen: vraag pensioenadvies
Het zelfstandigen pensioen is vrij ingewikkeld. Wil je optimaal gebruik maken van alle mogelijkheden, dan kun je het beste pensioenadvies inwinnen. Op het pensioen zijn veel belastingregels van toepassing. Ook moet je bij de berekeningen rekening houden met pensioenuitkeringen die je eerder hebt opgebouwd en misschien nog steeds opbouwt. Slimme ondernemers bezoeken een adviseur voor hun zelfstandigen pensioen.

https://www.fx.nl/pensioen/zelfstandigen-pensioen/