Terug naar overzicht

Tien tips bij het netwerken

Elke ondernemer heeft een netwerk. Het uitbreiden daarvan is nuttig voor het vergroten van uw zakelijke mogelijkheden. Tien tips over hoe u dat kunt doen.

1. Selecteer wie
Benader mensen waarvan u grofweg weet wie ze zijn en vermoedt dat ze interessant kunnen zijn voor u. Van mensen die u nauwelijks kent kunt u dit niet altijd vooraf weten. Uw voorselectie is daarom altijd wat ruim.

2. Doe uw huiswerk
Het is heel verhelderend om onderzoek te doen naar zowel de mensen die u benadert als het onderwerp waarover het gaat. Daarvoor kunt u ondermeer Google en Wikipedia gebruiken. Kijk ook eens op LinkedIn, een sociale netwerksite voor professionals. Steeds meer ondernemers en andere zakelijke beslissers hebben daar een profiel.

3. Bedenk wat u voor de ander kan betekenen
Netwerken draait in eerste instantie om het leggen van contact en het opbouwen van een relatie. Bereid voor dat u iets terug kan doen, al is dat niet altijd nodig. Wees zelf ook bereid iets voor een ander te doen zonder dat u daar noodzakelijk iets voor terug moet hebben.

4. Introduceer uzelf
Beschrijf kort en bondig wie u bent en wat uw onderneming doet. De kunst is dit zo helder mogelijk uit te leggen in een beperkt aantal zinnen. Een goede korte introductie is goud waard, een lange introductie werkt meestal contraproductief.

5. Maak een goede indruk

Een prettige intonatie en een correct gebruik van de Nederlandse taal maken dat uw gesprekspartner u ziet als een prettige en intelligente persoon.

6. Wees duidelijk over wat u wil
Omschrijf helder en zonder omhaal waarvoor u het contact legt.

7. Flirt zakelijk

Zakelijk flirten is iets anders dan ‘gewoon’ flirten. U vergroot uw kans op een succesvol contact bijvoorbeeld door complimenten te geven. Lees hierover ook het artikel Zakelijk Flirten op Businesscompleet.

8. Spreek op gelijkwaardig niveau

U spreekt met uw contact op gelijkwaardig niveau. U gaat dus niet boven of onder hem staan. U blijft altijd netjes, beledigen of intimideren is not done, evenmin als bedelen.

9. Maak het niet te lang
Net als u zijn de meeste ondernemers druk. Het is belangrijk om bondig en zakelijk te formuleren en het niet te lang te maken. Net als u zijn de meeste zakelijke beslissers in staat snel de mogelijkheden in te schatten.

10. Accepteer een afwijzing vriendelijk
Soms komt u of uw gesprekspartner tot de conclusie dat u op dat moment niets voor elkaar kan betekenen. Niets aan de hand, dit kan immers anders zijn bij een volgende gelegenheid. Neem op een vriendelijke manier afscheid en bewaar geen hard feelings