Terug naar overzicht

NMa: shoppen voor financiële producten loont

Overstappen naar een andere hypotheek of verzekering kan een voordeel opleveren van honderden euro’s per jaar. De prijsverschillen zijn veel groter dan de meeste mensen denken. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De NMa heeft de hoogste en de laagste prijzen van de 15 populairste financiële producten naast elkaar gezet. Daaruit blijkt dat een gepensioneerd stel jaarlijks gemiddeld bijna 650 euro kan besparen. Voor een jong stel met twee kinderen kan de gemiddelde besparing oplopen tot 1000 euro per jaar.

Het blijkt dat bij sommige producten (doorlopende reisverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering) de prijs van de minst voordelige aanbieder twee tot zelfs drie keer zo hoog is als de prijs van de voordeligste aanbieder. De NMa betreurt daarom dat nu slechts één op de vier consumenten wel eens actief naar financiële informatie zoekt.

,,Zeker tijdens een economische crisis is het goed om te weten dat er geld te besparen valt door te shoppen. Consumenten spelen daarnaast een cruciale rol, want door slim te shoppen, stimuleren zij de concurrentie tussen bedrijven om de gunst van de klant. Zonder druk van consumenten wordt er minder geïnnoveerd en zouden prijzen hoger zijn”, aldus NMa-bestuurslid Henk Don.