Terug naar overzicht

Hoe laat je een probleem-bv van de aardbodem verdwijnen?

Een groep bv-opkopers verdiende de afgelopen jaren miljoenen euro’s met het opkopen van noodlijdende bv’s. Die werden vervolgens leeggeplukt. De Fiod, de fiscale opsporingsdienst, heeft 244 besloten vennootschappen kunnen achterhalen. Hoe werkt die handel?

Gouden bergen beloven

De groep plaatste de afgelopen jaren kleine advertenties in o.a. De Telegraaf, vakbladen als Assurantie Magazine, en op sites als marktplaats. Ook werkte de groep met websites als bv-liquidatie.nl, bvdokter.nl en nbsconsultan­cy.nl. In die advertenties en op die sites worden ondernemers die in zwaar weer verkeren gouden bergen beloofd.

De bv wordt met alle schulden overgenomen, verhuist naar een nieuw adres en krijgt nieuwe bestuurders en aandeelhouders. Er wordt zelfs geschermd met een ‘notariële vrijwaring’. Dit betekent dat de oud-eigenaar van de bv niet meer voor eventuele schulden aansprakelijk kan worden gesteld.

Aandelenoverdracht en verhuizing

Een ondernemer die reageert, krijgt een gesprek met een verkoper. Die legt uit dat zijn organisatie op papier de aandelen van de bv overneemt voor een bedrag van €1. Die aandelenoverdracht gaat via een notaris. Een voorbeeld­akte wordt aan de ondernemer overhandigd. Onder tafel betaalt de ondernemer een bedrag zwart aan de bende. De hoogte van dit bedrag varieert per onderneming. Meestal ligt het bedrag tussen de €10.000 en € 25.000.

Is dit allemaal geregeld, dan krijgt de bv een nieuwe bestuurder, in de meeste gevallen een andere bv of een stichting. De aandelen worden verdeeld over verschillende partijen, zodat in het register van de Kamer van Koophandel geen enkele aandeelhouder zichtbaar is. De bv verhuist naar het adres Haupstrasse 123, net over de Duitse grens in het plaatsje Kranenburg.

Van de aardbodem verdwenen

Voor de fiscus, toeleveranciers en werknemers is de bv daar onbereikbaar. Telefoon wordt niet beantwoord, post komt ongeopend retour. Zo wordt het heel moeilijk gemaakt om met de overgenomen bv in contact te komen. De bv lijkt van de aardbodem verdwenen.

Wordt het faillissement aangevraagd, dan zien curatoren zich geconfronteerd met een lege boedel. Van de administratie ontbreekt ieder spoor. Zo kan de curator onmogelijk achterhalen hoeveel er aan activa (geld en goederen) aanwezig is geweest.

Lees meer over bv-opkopers in Het Financieele Dagblad Weekend

Bron: Financiele Dagblad