Terug naar overzicht

Focus, focus, focus!

Veel organisaties doen alles (of heel veel) voor iedereen. Ze leveren een breed scala aan producten en diensten. Hun doelgroep is breed of niet geformuleerd. Hierdoor is hun marktpotentieel in een volle markt maximaal, luidt de redenering.

Maar is dit wel zo?

Dit lijkt op het eerste oog een slimme strategie, maar niets is minder waar. Doordat er geen of nauwelijks kleur wordt bekend, wordt het aanbod van deze organisaties als doorsnee en standaard beschouwd, met alle consequenties van dien.

Dit zijn ook de organisaties die klagen  dat er zoveel concurrentie is. En het leuke is: deze ‘moordende concurrentie’ is het resultaat van niet kiezen. Want concurrentie kies je uiteindelijk helemaal zelf uit. Dan maar liever kiezen voor een gat in de markt.

Hoe scherp is de focus van uw bedrijf gedefinieerd?
In dit artikel leest u waarom een succesvolle focus leidt tot betere resultaten en hoe u de juiste focus voor uw organisatie kiest.

De voordelen van focussen:

Focussen is niets anders dan het bewust kiezen van een markt op basis van aanbod, doelgroep en werkwijze. Door een optimale mix van deze ingrediënten voor uw organisatie te kiezen ontstaat direct een veelheid van voordelen.

Scherpe communicatie
Door de juiste focus te kiezen wordt uw aanbod veel specifieker en scherper. Hierdoor kunt u uw doelgroep veel gerichter aanspreken en uw aanbod veel concreter verpakken. Het bewust kiezen van een focus leidt tot scherpe communicatie.

Propositie wordt beter onthouden

Een scherpe propositie blijft veel beter ‘hangen’ dan een standaardverhaal. Door bewust keuzes te maken en een focus te creëren valt uw propositie beter op en stimuleert u automatisch mond tot mond reclame.

Hogere aantrekkingskracht
Door bewust een focus te creëren wordt uw aanbod aantrekkelijker voor uw doelgroep. U biedt in vergelijking met andere aanbieders net even iets extra’s dat er voor zorgt dat uw aanbod als extra waardevol wordt ervaren.

Beter vindbaar online

Door te focussen kiest u bewust om uw aanbod scherper te maken. Dit laat zich vertalen in scherpere content en keywords. Hierdoor wordt u via internet veel sneller gevonden en is het eenvoudiger om actief online klanten te werven.

Bouwen aan kracht
Door een focus te kiezen heeft uw organisatie meer aandacht voor minder. U leert uw ‘de behoeften van uw scherpere doelgroep’ veel beter kennen omdat uw organisatie hier met volle aandacht mee bezig is.

Effectievere acquisitie
Als je een optimale focus hebt gevonden voor je organisatie dan is het actief vinden van klanten veel makkelijker: u weet veel duidelijker waar u moet netwerken, schrijven, samenwerken etc.

Het kiezen van de juiste focus
De juiste focus kiezen is voor iedere organisatie (B2C en B2B) een handig model om groei te realiseren. Het is echter wel van belang om de juiste ingrediënten te kiezen. Hieronder leest u een aantal tips voor het kiezen van de juiste focus.

Blijf bij uw kracht
Ga uit van de kracht van uw organisatie en kies juist dat aanbod en gewenste doelgroep dat hier het beste bij past.

Luister naar uw klant
Investeren in wat uw klanten echt willen is essentieel voor het bepalen van de juiste focus. Want een mooie focus die niet aansluit op de vraag in de markt is nooit succesvol.

Werk aan eigen kleur
Kies een focus (in aanbod en doelgroep) die nog niet bestaat. Wat doen uw collega’s in de markt? Hoe onderscheiden zij zich?

Kies niet voor prijs als belangrijkste ingrediënt
Voorkom een focus die louter gebaseerd is op prijs. Echte behoeften van uw doelgroep hebben nooit direct te maken de prijs. Het is altijd de prijs/kwaliteit verhouding. Probeer daarom als u per se prijs als ingrediënt wil gebruiken dit altijd in combinatie met andere ingrediënten te doen.

Vindt balans
Geen focus heeft een  standaardpropositie als resultaat, te scherpe focus kan ervoor zorgen dat de spoeling te dun wordt. Het is van essentieel belang om de juiste balans te vinden die leidt tot de beste resultaten.

Experimenteer
Het vinden van de beste focus is ook een proces van leren en doen. Het is dan ook zeer handig om de focus na een eerste periode te evalueren en verder aan te scherpen