Terug naar overzicht

Boek: Ontmaskerd: hoe de financiële wereld echt werkt

Peter van der Slikke werkte 25 jaar bij ABN Amro. In zijn nieuwe boek “Ontmaskerd” klapt hij uit de school over de geldklopperij binnen Private Banking. “Ik schaam mij er voor dat ik mij in dit proces heb laten meeslepen en vele malen, met net zoveel enthousiasme als de andere collega’s, de verkoopprogramma’s actief heb gesteund,” luidt hetmea culpa van Peter van der Slikke (1953) in de inleiding van zijn boek.

De beleggingsadviseur, die 25 jaar werkte bij ABN Amro met een tweejarige tussenstop bij Van Lanschot Bankiers, geeft in de daaropvolgende 250 pagina’s een opsomming van de keerzijde van producten zoals de Rabo Asset Backed Securities (cdo’s), gaat uitgebreid in op de underperformance van beleggingsfondsen en – het meest interessante; de ervaringsdeskundige ontbloot de door adviseurs gehanteerde technieken om de werkelijkheid te manipuleren en schets en passant een cultuur waarin oude vermogende dames “theemutsen” worden genoemd.

Pijngrens

Hoe heeft het zover kunnen komen?: “Voor 2000 gooide we jaarplanningen nog demonstratief in de vuilnisbak. We waren bezig met klanten adviseren, niet met managementdoelstellingen. Maar na 2000 was alles gericht op het halen van verkoop-targets die door het management ook keer op keer werden verhoogd. Op een gegeven moment kwamen we in de buurt van de pijngrens; in plaats van adviseren werden er producten door de strot van klanten gedrukt.”

In juridische procedure verwikkeld

De dubieuze praktijken die daarmee gepaard gingen, begonnen aan zijn geweten te knagen. “Ik heb meerdere malen de directie gemaild dat wij klantgerichter moesten werken, maar daar werd niets mee gedaan.”

In 2007 nam Van der Slikke ontslag, een vergoeding wees hij af, en begon het onafhankelijke vermogensadviesbureau Topcapital. Hij krijgt nu regelmatig klanten over de vloer die de dupe zijn geworden van opportunistische adviseurs.

Als meest schrijnende geval noemt hij een ondernemer die zijn pensioengeld van 400 duizend euro heeft laten beheren door een gekwalificeerde private bank. “Zijn pensioengeld is voor 100 procent belegd in achtergestelde perpetuele obligaties, want dat gaf een mooie hoge rente. Na de kredietcrisis kwam hij ontredderd bij mij langs, want er was nog maar 188 duizend euro van over. Ik heb daarover gesproken met iemand nét onder de Raad van Bestuur van die bank, en hij zei: ‘Dit is zo grootschalig gebeurd, de bank kan het zich niet veroorloven om een deal met jouw klant te sluiten, want dan gaan we morgen failliet,’” aldus Van der Slikke die de naam van de bank niet aan FTM wil prijsgeven. “Er loopt nog een juridische procedure.”

Short gaan op private banks

Van der Slikke heeft momenteel als onafhankelijk vermogensadviseur “bijna 300 miljoen euro” onder beheer. Bedrijfseconomische motieven hebben volgens hem geen rol gespeeld bij het schrijven van het boek. “Ik heb het boek niet geschreven om klanten van ABN Amro weg te trekken. Misschien zijn er wel klanten die mijn boek te kritisch en te hard vinden.”

De marktperspectieven zijn niet rooskleurig. In zijn boek meldt hij dat zijn voormalige werkgevers ABN Amro en Van Lanschot hun reguliere omzet uit beleggingsproducten met 40 tot 50 procent zagen dalen in 2011. “Steeds meer klanten gooien de deur dicht en banken moeten zich dat zelf aanrekenen. Het zelfreinigende vermogen is beneden alle peil. Banken kloppen zichzelf op de borst met verbeteringen zoals het niet meer lokken van klanten met hoge spaarrentes, maar zulke veranderingen zijn allemaal ingegeven door de AFM,” zegt van der Slikke met verontwaardiging in zijn stem. Hij voorspelt weinig goeds. “Mensen zijn door alle misstanden niet meer ontvankelijk voor advies. Ik durf te voorspellen dat er de komende jaren honderden arbeidsplaatsen zullen verdwijnen op de private banking-afdeling bij banken.”