Terug naar overzicht

Aftrekposten zelfstandigen

Voor het bepalen van de fiscale winst (de winst waar u belasting over betaalt) trekt u de kosten van uw omzet af. Het moge duidelijk zijn: hoe hoger de kosten hoe lager de winst en daarmee de te betalen belasting. Het aftrekken van kosten is daarom aan regels gebonden. De uit zakelijk oogpunt gemaakte kosten zijn in principe aftrekbaar, zolang het binnen redelijke grenzen plaats vindt en noodzakelijk zijn voor de uitoefening van uw onderneming. Voor het toestaan van de aftrekpost wordt alleen rekening gehouden met het zakelijk motief, er vindt dus geen toetsing plaats. De belastingdienst mag echter niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten (“die computer is voor uw werkzaamheden veel te duur”).

Kosten waarvan de belastingdienst uitgaat dat ze alleen een persoonlijk belang hebben (b.v kosten ohgv persoonlijke verzorging en dus geen enkel zakelijk belang) worden gezien als niet aftrekbare kosten.
Kosten met zowel een persoonlijk als een zakelijk belang worden gezien als gemengde kosten (lunches). Het is niet altijd duidelijk of een kostenpost (gedeeltelijk) aftrekbaar is of niet. Result kan u op de hoogte stellen mocht u in een grijs gebied terecht komen.

Voor meer informatie kunt u mailen naar info@result.nl of bellen met 035-6993040