Terug naar overzicht

8 tips om in de publiciteit te komen

Erkenning voor je professionaliteit is natuurlijk altijd leuk en streelt je ijdelheid. Maar publiciteit heeft vooral zakelijk voordeel. Wie in de media als expert wordt geïnterviewd over zijn product of vak, ontvangt daarmee toch een soort stempel van goedkeuring. Dergelijke gratis publiciteit is voor de meeste ondernemers onbetaalbaar; ga maar eens landelijk adverteren. Maar hoe speel je jezelf in de kijker? Met deze tips moet het lukken.

1. Start een blog

Op reclamepraatjes ziet niemand te wachten. Kies voor de indirecte weg door over je expertise te schrijven, en niet zo zeer over je product of dienst. Wat gebeurt er op jouw vakgebied? Welke trends en ontwikkelingen zijn er in de markt? Dit kun je altijd kwijt in je webblog. Wees eerlijk en transparant. Laat onzin en prietpraat achterwegen, daar prikt men doorheen.

2. Zet social media in

Met een blog en social media bepaal je zelf wat je de wereld in stuurt. Houd je in als het om reclame gaat, maar heb je nieuws of een bijzondere visie, schroom niet en tik een paar woorden.

3. Volg en wordt gevolgd

Zoek uit welke media, journalisten en andere opiniemakers jouw expertise delen. Volg ze op social media, bestook ze niet, maar stuur ze zo nu en dan een nieuwswaardig of interessante visie. Sluit je aan bij het gesprek.

4. Wees toegankelijk

Als ondernemer ben je het gezicht van je onderneming. Zorg voor een toegankelijk en prettig voorkomen. Als je een product of dienst kunt verkopen, waarom zou je dan jezelf niet kunnen ‘verkopen’? Mensen vinden andere mensen vaak sympathieker dan een anonieme organisatie.

5. Zeg geen ‘nee’

Komt het interviewverzoek slecht uit? Heb je het druk? Jammer, maar deze kans moet je niet laten lopen. De meeste media zijn vluchtig, hebben bijna altijd haast en bellen bij een ‘nee’ gerust je concurrent voor professioneel commentaar. Vijf minuten wachten kunnen al funest zijn. 

6. Bereid je voor

Haast of geen haast, regel dat je je even kunt voorbereiden op een interview. Zorg dat je het onderwerp kent en denkt goed na wat je kwijt wilt en wat niet. Formuleer een zogenoemde kernboodschap: de informatie die je sowieso over wilt brengen. Stel eventueel voorwaarden voor een gesprek: waar wil je het wél en niet over hebben.

7. Ontwikkel een relatie met journalisten

Wie eenmaal contact heeft met een journalist, moet de relatie koesteren. Bel zo af en toe, eet eens een broodje. Deel relevante informatie, vooral met vakjournalisten, die zijn afhankelijk van hun contacten met ‘het veld’.

8. Spreek en schrijf

Wordt een conferentie op jouw vakgebied georganiseerd? Meld je als spreker. Publiceert een vakblad over jouw expertise? Bied aan om een stuk te schrijven. Door dergelijke publieke optredens onthouden mensen jou en je boodschap. Niet zelden komt er publiciteit of zakelijke contacten uit voort.

 

Handige links