Terug naar overzicht

Scheiden als ondernemer

Wanneer een ondernemer gaat scheiden heeft dat, naast de emotionele en privé effecten, veelal ook een zakelijk effect. Op dat moment realiseert u zich pas, hoe uw huwelijkse voorwaarden uitwerken of welke effecten het “in gemeenschap van goederen” gehuwd zijn heeft.

 

Gemeenschap van Goederen

Het is nog steeds zo, dat veel ondernemers in gemeenschap van goederen gehuwd zijn. Wanneer een ondernemer gaat scheiden, betekent dit dat de waarde van de onderneming onderdeel uitmaakt van het gemeenschappelijke vermogen dat met de ex-partner moet worden verdeeld. De echtscheiding heeft dan naast privé effecten ook een rechtstreeks effect op (het voortbestaan van) de onderneming. Zo komt het vaak voor dat Directeur Groot Aandeelhouders (DGA’s) of IB-ondernemers na het opmaken van de commerciële balans, veel rijker zijn dan zij in de praktijk ervaren. En die voor u “fictieve rijkdom” dient dan ineens te worden verdeeld tussen u en uw ex-partner. Praktisch gezien betekent dit dus dat u de ex-partner fors moet betalen, maar waar haalt u dat geld dan vandaan?

Huwelijkse Voorwaarden

Als u dan denkt het goed te hebben gedaan door huwelijkse voorwaarden op te laten stellen voor het aangaan van het huwelijk, dan geeft dit lang niet in alle gevallen bescherming voor uw onderneming en uw vermogen. Immers, veel huwelijkse voorwaarden staan vol met allerhande exotische verrekenbedingen, die u jaarlijks met uw partner had moeten uitvoeren. Natuurlijk heeft u dat niet gedaan, dat doet immers bijna niemand. Het is ook niet echt gezellig om onder de kerstboom jaarlijks met elkaar het vermogen en het overgespaarde inkomen te verrekenen.

De rol van adviseurs

Er is opgevallen dat verreweg de meeste notarissen, accountants en bankiers hun cliënten niet attenderen op het naleven van de huwelijkse voorwaarden. Wanneer heeft uw adviseur u voor het laatst gevraagd of u wel uw verrekenbeding heeft uitgevoerd? Het probleem bij het niet uitvoeren van de verrekenbedingen is, dat aan het einde van het huwelijk het nauwelijks meer te achterhalen is van wie welk deel van het vermogen is. En als u het al niet meer weet, wat kunt u dan verwachten van een rechter? Die moet immers knopen doorhakken en gaat uit van harde feiten en omstandigheden. Dus zie je vaak dat bij niet nagekomen verrekenbedingen de rechter besluit om alsnog het opgebouwde vermogen te delen bij helfte.

Advies

Kortom, ook als u niet voornemens bent om te gaan scheiden, is het belangrijk om periodiek de huwelijkse voorwaarden uit de la te pakken en deze eens te bespreken met uw adviseur, advocaat of notaris. En natuurlijk niet te vergeten: leef de huwelijkse voorwaarden na of wijzig deze! Want dit laatste is natuurlijk ook mogelijk, ook wanneer u nu nog gehuwd bent in gemeenschap van goederen. Want het denken “dat gebeurt mij niet” is helaas naïef. Deze mensen ontmoeten wij dagelijks als onze cliënten.

Als u huwelijkse voorwaarden wilt wijzigen of wilt laten opmaken, kies dan voor een team van een advocaat/jurist met kennis van procesrecht en personen- en familierecht en een notaris die goede kennis heeft van het personen- en familierecht.

 

About the Author
result