Terug naar overzicht

Kun je ondernemerschap leren?

Succesvolle ondernemers als Van Gaal en Van der Most beweren van niet. Natuurlijk hebben zij ongelijk, blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Annemarie van Gaal houdt het op: “Ondernemen kun je niet leren. Het belangrijkste is je mentaliteit: het is de dood of de gladiolen”. Oftewel: het is alles of niets. Je moet er echt helemaal voor gaan en anders kun je beter ophouden, want dan wordt het nooit wat. Hennie van der Most is net zo stellig: “Ondernemen kun je niet leren, 100% niet. Het zit in je bloed. Ja, je kunt wel bijleren, maar dat doe je in het ondernemen zelf”. Aha, volgens Van der Most kun je dus wel bijleren. Dat geeft hoop.

Ondernemerschap kun je wel degelijk leren. Door te ondernemen, leer je ondernemen. Met andere woorden, je moet gewoon beginnen. Op de vraag aan Van der Most: “Wat zou u anders hebben gedaan, als u het allemaal opnieuw mocht doen?”, antwoordde hij dat hij dan nog eerder voor zichzelf begonnen was. Je moet niet te veel leren, maar op tijd voor jezelf beginnen, voegde hij er nog aan toe. Kennelijk ziet hij nu in wat hij toen zelf niet heeft gedaan, althans, dat is wat hij heeft geleerd. Ook Van Gaal heeft veel geleerd, maar tijdens het ondernemen zelf.

Kan iedereen dan ondernemen? Nou, een bepaalde mate van aanleg en motivatie heb je wel nodig. Je moet het inderdaad, zoals Van Gaal stelt, echt graag willen. Met ondernemen is het net als met voetbal. Iedereen kan tegen een balletje aantrappen, maar niet iedereen wordt profvoetballer. En zelfs een profvoetballer moet veel oefenen.  Hoe eerder je daarmee begint, hoe meer tijd er is om te oefenen.

Leren ondernemen wordt een stuk makkelijker met een ondernemerscoach. Er zijn recente wetenschappelijke publicaties waarin het positieve effect van ondernemerscoaching wordt aangetoond en daarmee dat ondernemerschap te leren is. In het project IkStartSmart bijvoorbeeld, waarin (lokale) overheden en bedrijfsleven samenwerken, zijn startende en gevestigde ondernemers gecoacht in het ontwikkelen van hun ondernemerschap. Aan het einde van het project, dat ongeveer een jaar duurde, was het ondernemerschap van de deelnemers aantoonbaar gegroeid. Met veel meer vertrouwen in zichzelf en hun ondernemerschap wilden ze er tegen aan gaan.

In Nederland haakt binnen 5 jaar ongeveer 50% van de ondernemers die zijn gestart al weer af. Het merendeel is met het bedrijf gestopt en de rest is  failliet gegaan. De vraag is: waren het geen (goede) ondernemers, of zijn ze te vroeg gestopt? Ik denk dat het merendeel te vroeg is gestopt. Misschien waren het niet allemaal natuurtalenten, maar zeker ook niet allemaal miskleunen. Sommigen hebben een zetje nodig of een goed advies. Als ondernemer kom je jezelf onherroepelijk tegen. Heb je keiharde confrontaties met jezelf. Dat betekent dat je goed in de spiegel moet kijken. Durven te erkennen wat je zwakheden zijn. Want alleen dan ontstaat de ruimte om vervolgens naar oplossingen te zoeken. Elke ondernemer maakt wel eens een fout of zet een verkeerde stap. Dat is ook helemaal niet erg, als je er maar van leert. Dat hoort er bij. Dat erkennen ook Annemarie van Gaal en Hennie van der Most.

Bron: Entrepreneur Consultancy